природни антиоксиданти

Природни антиоксиданти

Какво представляват антиоксидантите?

Антиоксидантите са вещества, които обезвреждат вредни продукти от обмяната на веществата – кислород-съдържащи радикали, и предотвратяват развитието на болести като рак и сърдечно-съдова болест, понижават артериалното налягане и забавят стареенето. Най-добрият източник на антиоксиданти са някои храни.

Боровинки, ягоди, малини, къпини

Някои плодове са особено богати на антиоксиданти. Те съдържат високо количество фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Боровинките, малините и къпините са богати на антиоксидантите проантоцанидини. Ягодите, малините и къпините съдържат елагова киселина, която обезврежда карциногените. Черните боровинки забавят стареенето, свързано с възрастта, и поддържат когнитивните функции.

Броколи

В броколите се съдържа индол-3-карбинол – мощен антиоксидант, който разгражда естрогена и понижава риска от развитие на рак на матката и яйчниците, а така също и  бета-каротен.

Домати

Доматите са сред любимите зеленчуци и поради важна причина – те предотвратяват развитието на някои видове рак, предотвратяват развитието на катаракта и поддържат умствената функция в процеса на стареенето. Доматите съдържат ликопен – каротеноид, който се среща и в червения грейпфрут, и е два пъти по-мощен от бета-каротена. Ликопенът понижава риска от развитие на рак на белия дроб, дебелото черво и гърдата. Доматите съдържат и антиоксиданта глутатион, който подпомага имунната функция.

Червено грозде

Червеното вино има благоприятен ефект върху сърцето. Защо? Защото съдържа ресвератрол и кверцетин, които се откриват и в червеното грозде. Тези мощни антиоксиданти улавят свободните радикали, понижават слепването на тромбоцитите и подобряват функцията на кръвоносните съдове. Ресвератрол предпазва от рак и понижава възпалението, редуцира риска за стомашна яза, инсулт и остеопороза.

Чесън

Чесънът е най-старото известно лекарство и съдържа много антиоксиданти, които предотвратяват стареенето, заболяванията на сърцето и рака. Сяра-съдържащите вещества, които придават специфичната миризма на чесъна, са отговорни и за неговите биологични ефекти. Чесънът понижава нивото на холестерола, понижава артериалното налягане, улавя свободните радикали и предпазва кръвта от съсирване.

Спанак

Лутеинът – антиоксидан, съдържащ се в спанака, е основен пигмент в мястото на най-ясно виждане в окото и е от основно значение за зрението. Лутеинът предотвратява развитието на катаракта и макуларна дегенерация – двете най-чести причини за загуба на зрението.

Чай

Най-често консумираната напитка в света е и най-ефективното средство за предотвратяване на много дегенеративни заболявания. Чаят понижава риска за развитие на рак, сърдечна болест, инсулт и други болести. Катехините са основните антиоксиданти в зеления чай, които при приготвяне на черен чай се окисляват до антиоксидантите теафлавини.

Моркови

Морковите съдържат мощния антиоксидант бета-каротен, предпазващ от рак, сърдечна болест и артират.

Соя

Соята понижава общия и LDL-холестерола, предотвратява развитието на рак и остеопороза и облекчава ефектите на менопаузата. Ефектите й се дължат на изофлавони, които повлияват естествените естрогени в тялото.

Пълнозърнести храни

Зърнените храни са мощен източник на антиоксиданти. Витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява развитието на рак, особено на простатата. Той стимулира имунната система, забавя прогресията на болестта на Алцхаймер, предотвратява развитието на артрит и мъжкия стерилитет.

 

stampa informazione Unipor OttВерсия за печат