захарен диабет

Захарен диабет

КАКВО Е ДИАБЕТ И КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Причина за заболяването диабет е нарушението на въглехидратната обмяна в организма: панкреасът не е способен да секретира необходимото количество инсулин или да изработва инсулин с нужното качество. Защо става това? Има предположение, че тази болест има вирусен характер. Често се чува мнение, че диабетът се обуславя от генетични дефекти. Едно може да се каже със сигурност: диабетът не е заразен като грипа или туберкулозата.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с хипергликемия в резултат на нарушена инсулинова секреция, нарушено инсулиново действие или и двете.

Съществуват редица фактори, които предразполагат за появата на захарния диабет. Един от основните е наследствената предразположеност. Всички специалисти са съгласни с това, че рискът за развитие на захарен диабет е по-голям, ако някой в семейството е болен или е боледувал от диабет.

КЛАСИФИКАЦИЯ

1. Захарен диабет тип 1 възниква при млади лица при наследствено предразположение под въздействие на определени вирусни инфекции и антитела към бета-клетките (автоимунно заболяване) и показва склонност към развитие на кетоацидоза.

Развитието на захарния диабет тип 1 може по-опростено да се представи по следният начин. При лицата с генетична предразположеност към диабет вирусна инфекция (морбили, паротит или грип) активира образуването на антителата срещу клетките на Лангерханосиве острови в панкреаса. Тези антитела разрушават инсулин-образуващите клетки, но признаците на захарен диабет (мъчителна жажда, често уриниране, загуба на теглото и умора) се появяват при загуба на повече от 80% от бета-клетките. Във връзка с това, между началото на заболяването до образуването на антитела и появата на забележимите за болния от диабет признаци може да минат седмици, месеци и дори години. Има наблюдения, че диабетът от първи тип се наследява с вероятност 3-7% по линия на майката и с вероятност 10% по линия на бащата. Ако и двама родители са болни, рискът от заболяването се увеличава неколкократно и достига 70%.

2. Захарен диабет тип 2, за разлика от диабет тип 1, се развива в следствие на вродена, наследствена невъзприемчивост на тъканите към биологичното действие на инсулина, което се нарича резистентност към инсулин, на инсулинов дефицит или и на двете едновременно. Диабетът тип 2 се унаследява с вероятност 80% както по майчина, така и по бащина линии, а ако от инсулинозависим захарен диабет боледуват и двама родители, вероятността за негово развитие при децата се доближава до 100%.

Както е видно, съществува наследствена предразположеност и тя трябва да бъде отчетена при многото жизнени ситуации, например при встъпване в брак и при планиране на семейството. Ако наследственността е свързана със захарен диабет, то ние трябва да подготвим децата за това, че те също могат да се разболеят. Трябва да се разясни, че те се намират в "рисковата група", което значи, че с начина си на живот трябва да намалят всички фактори, влияещи на развитието на захарен диабет.

3. Други специфични типове - специфични наследствени форми на захарен диабет, захарен диабет при друго основно заболяване и захарен диабет във връзка с приема на медикаменти.

4. Гестационен захарен диабет - състояние на нарушен глюкозен толеранс, което се изявява по време на бременността.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Затлъстяването е фактор за развитие на захарен диабет, който, за щастие, може да бъде неутрализиран, ако човек контролира телесното си тегло.

Някои от болестите, в резултат на които се наблюдава поражение на бета-клетките, са болести на панкреаса - панкреатит, рак на панкреаса, заболявания на другите жлези с вътрешна секреция. Провокиращ фактор в този случай може да бъде и травма. Ако по-голямата част или цялата тъкан на панкреаса е повредена, се нарушават много от нейните функции. При понижаване или пълно отсъствие на секреция на инсулин се променя основно метаболизма. Освен това е нарушена екскреторната функция на панкреаса, недостатъчно се секретира ранкреатичен сок, съдържащ ензим за усвояване на мазнините и въглехидратите. Нарушава се усвояването на храната в стомашно-чревния тракт. Затова енергията, постъпваща в организма с храната, не може да бъде напълно използвана. Оттук следва, че при лечението е важно не само да се намери адекватна инсулинотерапия, но и да се назначат липсващи ензимни препарати. 

Разнообразни вирусни инфекции (рубеола, варицела, епидемичен хипатит и някои други заболяваня, включително грип) могат да играят роля на пусков механизъм, който отключва болестта. Ясно е, че за много от хората грипът няма да стане начало за диабет. Но, ако това е човек с наднормено тегло и влошена наследственност, за него и грипът може да представлява заплаха. Човек, в чийто род не е имало диабетици, може много пъти да изкара грип и други инфекциозни заболявания, като вероятността за развитие на диабет при него е значително по-малка, отколкото при хората с наследствена предразположеност към диабета. Затова комбинацията от рискови фактори повишава опасността от заболяване няколко пъти.

Нервният стрес също може да е предразполагащ фактор. Важно е да се избягва нервната и емоционалната преумора на хората с влошена наследственост и тези с наднормено тегло.

Възрастта също е фактор. Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-голяма е вероятността за развитие на захарен диабет. Има мнение, че при повишението на възрастта с всеки 10 години рискът за заболяване от диабет се повишава двойно. Значителна част от хората, постоянно живеещи в дом за възрестни, страдат от различни форми на диабет. В същото време някои данни сочат, че наследствената предразположеност към диабет с възрастта спира да бъде решаващ фактор. Някои изследвания показват, че ако от диабет е боледувал един от родителите, вероятността да заболяване на възраст между 40 и 55 години е 30%, а след 60 години – само 10%.

Мнозина смятат (очевидно заради названието на болестта), че основната причина за диабета е храната, че от диабет боледуват хора, обичащи сладко, които слагат в чая си по пет лъжички захар и пият този чай с бонбони и пасти. Има малка частица истина в това - такива хора често са с повишено тегло. Затова всички хора, влизащи в рисковите групи, трябва да бъдат предпазливи.

С особено внимание трябва да се отнасяме към състоянието си в периода от ноември до март, защото в повечето случаи заболяванията се отнасят към този период. Положението се усложнява и от това, че в този период състоянието ни може да бъде прието за вирусна инфекция. Точна диагноза може да бъде направена на основание на изследването на нивото на глюкозата в кръвта.

ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ ФАКТОРИ
  • Минали заболявания - ендокринни, инфекциозни, сърдечно-съдови, хирургични (панкреас) и др.
  • Фамилна обремененост - захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония, дислипидемия, метаболитен синдром и др.
  • Хранителни навици
  • Промени в телесно тегло
  • Степен на физическа активност
  • Социални фактори - семейна среда, образование, професия, начин на живот, умения, прием на лекарства, употреба на алкохол
  • Рискови фактори - фамилна обремененост, затлъстяване, гестационен диабет в миналото, хипертонична болест, дислипидемия, тютюнопушене

 

stampa informazione Unipor OttВерсия за печат