артериална хипертония

Артериална хипертония

Какво е артериална хипертония и какви са причините за заболяването?

Високото артериално налягане или хипертония е повишеното налягане в артериите. Артериите са кръвоносните съдове, които пренасят кръв от сърцето към всички тъкани и органи в тялото. Високо артериално налягане не означава повишено емоционално натоварване, въпреки че емоционалното напрежение и стресът могат временно да повишат артериалното налягане.

Нормално артериалното налягане е под 120/80 mmHg. Артериално налягане между 120/80 и 139/89 mmHg се нарича прехипертония, а налягане над 140/90 – хипертония. Първата цифра показва систолното артериално налягане – това е налягането в артериите по време на контракцията на сърцето и изпомпването на кръв в артериите. Втората цифра показва диастолното налягане – налягането на кръвна върху артериалните стени по време на отпускането на сърцето. Диастолното налягане е най-ниското налягане в артериите.

Повишението на систолното и/или диастолното налягане повишава риска за развитие на болест на сърцето, на бъбреците, атеросклероза („втвърдяване” на аретриите), очите, а така също и за настъпване на инсулт (мозъчно увреждане). Тези усложнения се наричат увреждания на крайните органи, тъй като увреждането на тези органи е резултат от продължителното действие на хипертонията. Поради тази причина диагностиката на хипертонията е от изключително значение за предотвратяването на усложненията.

Артериалната хипертония засяга приблизително един от всеки трима възрастни хора. Днес хипертонията е световен здравен проблем.

 

stampa informazione Unipor OttВерсия за печат