метаболитен синдром

Метаболитен синдром

Какво е метаболитен синдром?

Днес много се говори за метаболитен синдром. Това състояние е открито преди двайсетина години и днес е толкова разпространено, колкото и обикновената настинка. От метаболитния синдром са засегнати 20-30% от хората в развитите страни.

Метаболитният синдром сам по себе си не е болест. Той е комбинация от рискови фактори – високо артериално налягане, повишена кръвна захар, повишение нива на холестерола и абдоминално затлъстяване. Нито един от тези рискови фактори не е добър за здравето, но когато са в комбинация, те усложняват здравословното състояние много повече. Те повишават риска за сърдечно-съдово заболяване, което може да доведе до инфаркт или инсулт, а така също повишават риска за развитие на диабет.

Все повече хора биват засегнати от метаболитния синдром, но добрата новина е, че той може да бъде контролиран чрез здравословен начин на живот.

Рискови фактори за метаболитен синдром
  • Обиколка на талията над 103 cm за мъже и над 88 сm за жени
  • Серумно ниво на триглицеридите >150 mg/dL
  • Серумно ниво на „добрия” HDL-холестерол <40 mg/dL за мъже и <50 mg/dL за жени
  • Повишено артериално налягане >130/85 mmHg
  • Повишено серумно ниво на глюкозата на гладно >100 mg/dL
Какви са причините за развитие на метаболитен синдром?

Тъй като синдромът е комплекс от много фактори, има много и различни причини за развитието им.

Инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, който помага на тялото да усвои глюкозата. При инсулинова резистентност инсулинът не работи ефективно, така че тялото произвежда по-големи количества, за да понижи нивото на глюкозата в кръвта. Това може да доведе до диабет. Инсулиновата резистентност е тясно свързана с коремното затлъстяване.

Затлъстяване и особено абдоминално затлъстяване

Учените смятат, че разпространението на метаболитния синдром се дължи на разпространението на затлъстяването. Абдоминалното затлъстяване (натрупването на мазнини в областта на корема) повишава риска.

Нездравословен начин на живот

Хранителният режим с повишено съдържание на мазнини и въглехидрати, алкохол, тютюнопушене и липсата на недостатъчна физическа активност повишава риска.

Хормонален дисбаланс

Някои състояния на хормонален дисбаланс, като поликистозния овариален синдром (състояние, което нарушава плодовитостта), са свързани с развитие на метаболитен синдром.

Рискове, свързани с метаболитния синдром

Метаболитният синдром повишава риска за развитие на захарен диабет тип 2 с 9 до 30 пъти и повишава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване с 2-4 пъти.

Метаболитният синдром е свързан с натрупване на мазнини в черния дроб (мастна стеатоза), които поддържат възпаление и има риск за развитие на цироза. Бъбреците също могат да бъдат засегнати – развива се микроалбуминурия (преминаване на протеини в урината).

Други проблеми са развитието на сънна апнея (нарушение на дишането по време на сън), поликистичен овариален синдром, повишен риск за развитие на деменция с напредване на възрастта и когнитивни нарушения.

Лечение на метаболитния синдром

Основна цел на лечението е повлияване на причините за отделните му признаци. Повечето от хората с метаболитен синдром страдат от затлъстяване и водят заседнал начин на живот. Терапията на метаболитния синдром се състои във възстановяване на правилния, здравословен начин на живот, включващ здравословен начин на хранене и физическа активност.

Хранителен режим

Препоръчва се следването на Средиземноморската диета – богата на „добри”, ненаситени мазнини от зехтин, комплексни въглехидрати (плодове, зеленчуци) и протеини (риба, пиле). Този хранителен режим води до понижение на телесното тегло, понижение на артериалното налягане и холестерола.

Физическа активност

Препоръчват се физически упражнения с продължителност 30 минути 5 дни седмично. Физическите упражнения понижават артериалното налягане и холестерола и подобряват инсулиновата чувствителност независимо дали телесното тегло се понижава или не.

Медикаменти

Към лечение с медикаменти се пристъпва само в случаите, при които промяната на начина на живот не води до контрол на рисковите фактори. Медикаментозната терапия е комбинирана и се състои от медикаменти, понижаващи артериалното налягане, холестерола и липидите.

 

stampa informazione Unipor OttВерсия за печат