Затлъстяване

Затлъстяване

Какво е затлъстяване?

Ако човек тежи с повече от 20% над идеалното си тегло, той се смята за затлъстял.

Какво е индекс на телесната маса?

Индексът на телесната маса се изчислява като теглото (в килограми) се раздели на ръста на квадрат (в метри). В норма той е между 18 и 25. Индекс на телесната маса над 25 показва наднормено тегло, а над  30 – затлъстяване. Индексът на телесната маса е полезен индикатор за бързо изследване на телесната маса.

Защо хората затлъстяват?

Хората затлъстяват по няколко причини:

 • Приемат твърде много калории – повече, отколкото изразходват. Повечето от тези калории се приемат под формата на въглехидрати – сладкиши и подсладени напитки.
 • Заседнал начин на живот – с навлизането на телевизията, компютрите, видео игрите, дистанционните, пералните, миялните и другите модерни уреди, повечето хора водят все по-заседнал начин на живот в сравнение с бабите и дядовците си. Колкото по-малко се движим, толкова по-малко калории изгаряме, но проблемът не е само в калориите. Физическата активност има ефект върху хормоните, а хормоните контролират начина, по който храната се усвоява от тялото. Физическата активност поддържа стабилно и новото на инсулина –нестабилното инсулиново ниво е свързано с повишение на телесното тегло.
 • Недостатъчен сън – рискът за затлъстяване е двойно по-висок при нарушение на съня. Епидемията от затлъстяване е свързана с „тихата епидемия” на пониженото време на сън, а пониженото време на сън е свързано с повишение на риска за затлъстяване поради хормонални промени, които водят до повишение на апетита. При недостатъчен сън се произвежда грелин – хормон, стимулиращ апетита, и недостатъчно количество лептин – хормон, който потиска апетита.
 • Храни, взаимодействащи си с липидния метаболизъм – като например фруктозата от напитките, която може да повлияе липидната обмяна и да доведе до мастна дегенарация на черния дроб и метаболитен синдром.
 • Медикаменти – някои медикаменти могат да доведат до повишение на телесното тегло.
Здравословни рискове, свързани със затлъстяването
 • Дегенерация на костите и хрущялите (остеоартирт), особено на колянната става, поради метаболитни и механични фактори.
 • Коронарна болест на сърцето
 • Жлъчнокаменна болест, поради повишената продукция на холестерол в черния дроб, който след това се излъчва в жлъчката
 • Хипертония – повишеният обем мастна тъкан секретира много вещества, които действат в бъбреците и водят до развитие на хипертония
 • Дислипидемия – повишение на нивото на холестерола, LDL-холестерола, триглициридите и понижение на „добрия” HDL-холестерол
 • Дихателни проблеми
 • Някои видове рак
 • Сънна апнея
 • Инсулт
 • Захарен диабет тип 2
Терапия на затлъстяването

Терапията на затлъстяването има две основни цели – постигане на нормално тегло и поддържането му.

Хората със затлъстяване често смятат, че трябва да отслабват много, за да се изяви благоприятния ефект на отслабването. Това не е вярно. Загубата на 5-10% от телесното тегло води до значително подобрение на здравословното състояние.

Важно е да се разбере, че малкото понижение на телесното тегло е добро начало. Колкото по-бавно се редуцира теглото и колкото по-продължително се поддържа, толкова по-голяма е вероятността за постигане на крайната цел.

Терапия

Промяна на диетата – препоръчва се понижение на дневния калориен прием и повишена консумация на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и ограничение на рафинираните въглехидрати. Това трябва да стане под лекарски контрол.

Физическа активност – за да изгорите килограм мазнина, трябва да изгорите 8 000 калории. Бързото ходене е добър начин за повишение на физическата активност при затлъстяване. Комбинирането му с редукция на калорийния прием повишава шансовете за успех! Всяка физическа активност, която е част от нормалния начин на живот, може да се превърне в дългосрочен навик.

Медикаменти – като последна възможност, в случай на неуспех на другите методи и при наличие на други заболявания – хипертония, диабет, сънна апнея.

 

stampa informazione Unipor OttВерсия за печат