черна боровинка

Черната боровинка

Антиоксиданти

Антиоксидантите са група витамини, минерали и ензими, които неутрализират свободните радикали в тялото преди последните да окажат разрушителните си ефекти. Свободните радикали увреждат клетките, нарушават действието на имунната система и водят до развитие на много дегенеративни заболявания. Те се образуват в клетките под действие на радиация, различни вещества, замърсяване, дим, медикаменти, алкохол, пестициди и в много метаболитни процеси. Лошият хранителен режим също води до образуване на свободни радикали.

Антиоксидантите отдават електрон на свободните радикали и ги превръщатн в безвредни молекули. Това предпазва клетките от оксидативното увреждане, което води до стареене и различни болести.

Някои антиоксиданти се произвеждат в тялото ни, други приемаме с храната – като витамин С, Е, селен.

Антоцианини

Черната боровинка има най-високо количество антоцианини и следователно – най-висок антиоксидантен потенциал. Антоцианините, на които черната боровинка дължи цвета си, са мощни антиоксиданти. Те поддържат функцията на кръвоносните съдове и подобряват структурата на капилярите, стабилизират колагеновите стректури и подобряват ефектите на витамин С. Те инхибират ензимите, разграждащи колагена, и свързват директно колагеновите молекули в по-стабилни колагенови структури.

Черните боровинки понижават холестерола

Този ефект се дължи на антиоксиданта птеростилбен и е подобен на ефекта на фибратите (медикаменти, които се използват за понижение на нивото на „лошия” LDL-холестерол) без страничните ефекти на медикаментите – гадене и мускулна болка.
Птеростилбен е антиоксидант, подобен на ресвератрол (намиращ се в червеното грозде и червеното вино), който предотвратява развитието на рак, сърдечна болест и понижава холестерола.

Черната боровинка предотвратява инфекциите на пикочната система

Черната боровинка съдържа вещество, подобно на вещество в червените боровинки  - епикатехин, и използвано за профилактика и терапия на инфекциите на пикочните пътища. Епикатехин предотвратява прикрепването на бактериалните клетки към пикочния мехур и бактериите се елиминират с урината.

Черната боровинка подобрява паметта, координацията и баланса

Черната боровинка забавя процесите, свързани със стареенето на мозъка, като краткотрайната загуба на паметта. Това се дължи на действието на флавоноиди в нейния състав.

Черната боровинка подобрява зрението

Поради много високото си съдържание на антоцианин, черната боровинка подобрява нощната зрителна острота и осигурява по-бърза акомодация към тъмнината. Черната боровинка предотвратява най-честата причина за загубата на зрение – макуларната дегенерация на ретината, което се дължи на синия пигмент антоцианин.

Черната боровинка забавя старенеето

Антиоксидантните и противовъзпалителните качества на черната боровинка са причина за протекцията на мозъчните функции и забавянето на процесите на стареене, а така също и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер и други неврологични заболявания.

Противовъзпалителните свойства на черната боровинка облекчават и симптомите на артрита, а нутриентите в боровинката укрепват кръвоносните съдове. Манганът от черната боровинка укрепва костите, а витамин С поддържа функциите на имунната система. Всички тези качества допринасят за забавянето на процесите на стареене на черната боровинка.

 

stampa informazione Unipor OttВерсия за печат